Rodzaje wdrożeń

IFS System

Standard IFS (ang. International Food Standard) jest skierowany do producentów żywności. Jest to standard międzynarodowy. Wdrożenie IFS ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa na każdym etapie procesu produkcji, pakowania, przechowywania i dystrybucji żywności. Standard jest najczęściej wdrażany przez:

  • producentów marek własnych, 
  • firmy eksportujące żywność na rynki zagraniczne. 

Wdrożenie IFS pomaga detalistom w wypełnianiu obowiązków wynikających z prawa, jak również chroni dobra konsumentów. 

System IFS: Obszary objęte normą 

IFS zawiera jednolite wymagania, których spełnienie jest gwarantem wysokiej jakości i bezpieczeństwa żywności. Standard pozwala na obiektywną ocenę przedsiębiorstwa. Norma obejmuje następujące obszary:

  • odpowiedzialność kierownictwa, 
  • system zarządzania jakością (w tym HACCP), 
  • zarządzanie zasobami, 
  • planowanie i procesy produkcyjne, 
  • pomiary, analizy i ciągłe doskonalenie, 
  • obszary obrony żywności. 

Aby spełnić wymagania IFS organizacja powinna:

  • stworzyć System Zarządzania Jakością, wdrożyć system BRC oraz SQF, 
  • spełnić wymagania zawarte w Kodeksie Alimentarius, 
  • zidentyfikować wymagania prawne, które dotyczą prowadzonej działalności, 
  • wykazać postępowanie zgodnie z wymaganiami systemu HACCP oraz GMP i GHP, 
  • posiadać Europejski System Jakości. 

Wdrożenie ISF: Korzyści dla przedsiębiorstwa 

Certyfikacja IFS Food wiąże się z wpisaniem firmy do międzynarodowej bazy producentów certyfikowanych. Ma to szczególne znaczenie w przypadku współpracy z dużymi sieciami handlowymi, które korzystają z IFS w celu weryfikacji i doboru dostawców. Wdrożenie IFS System w firmie przekłada się na szereg wymiernych korzyści:

  • budowanie pozytywnych relacji i zaufania klientów,
  • ułatwienie współpracy z sieciami handlowymi, 
  • ograniczenie ilości audytów, 
  • wzmocnienie pozycji przedsiębiorstwa na rynku, 
  • realne obniżenie kosztów, dzięki systematycznym działaniom zapobiegawczym. 

System IFS: Zapewniamy kompleksowe wsparcie we wdrożeniu standardu

Od lat zajmujemy się doradztwem i szkoleniami z zakresu wdrażania systemów zarządzania przedsiębiorstwem, między innymi systemu ISF czy systemu ISO. Współpracujemy z małymi, średnimi i dużymi firmami reprezentującymi różne branże. Klientom działającym w ramach szeroko rozumianego rynku żywności oferujemy kompleksowe wsparcie we wdrożeniu standardu IFS. Zapraszamy do kontaktu. 

jakość na bieżąco

Aktualności

jednorazowe-opakowania-z-tworzyw-sztucznych

12.06.2023

Jednorazowe opakowania z tworzyw sztucznych: Ile będą kosztować w 2024 roku?

Ministerstwo Klimatu i Środowiska opublikowało projekty rozporządzeń w sprawie opłat za produkty jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych oraz pokrycia kosztów […]

Zintegrowane Systemy Zarządzania

26.01.2023

Zintegrowane Systemy Zarządzania

Mianem zintegrowanych systemów zarządzania określa się połączenie procesów, procedur i praktyk działania stosowanych w organizacji w celu wdrożenia […]

09.01.2023

Komisja Europejska zaproponowała nowe przepisy ws. opakowań i odpadów opakowaniowych

30 listopada 2022 r.  KE zaproponowała zmianę rozporządzenia o opakowaniach i odpadach opakowaniowych (z ang. Regulation on Packaging and Packaging Waste(1)). Zmiany […]

05.01.2023

Czy data produkcji zastąpi termin przydatności? Data produkcji żywności na etykiecie środka spożywczego.

Zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011[1] w oznakowaniu środka spożywczego podaje się: datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia. […]