Standard BRCGS Food Safety jest skierowany do producentów żywności i ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa w procesie produkcji żywności, pakowania, przechowywania i dystrybucji.
Standard ten wdrażany jest najczęściej przez producentów marek własnych oraz firmy eksportujące żywność na rynki zagraniczne. Pomaga detalistom w wypełnianiu obowiązków wynikających z prawa jak również chroni dobra konsumentów.
Norma BRCGS Food Safety ma na celu dbać o bezpieczeństwo produktów na etapach: produkcji, pakowania, przechowywania i dystrybucji.
Standard BRCGS Food Safety obejmuje następujące obszary:
- wprowadzenie systemu HACCP;
- system zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności;
- stała kontrola produktu;
- stała kontrola procesów;
- personel;
- ochrona środowiska.
Certyfikacja BRCGS Food Safety – potwierdza, że firma ma wdrożony zarówno HACCP jak i system zarządzania jakością. Poprzez certyfikację BRCGS FOOD przedsiębiorstwa potwierdzają dbałość o bezpieczeństwo produktu we wszystkich obszarach działania.
Z doświadczenia wiemy, że certyfikacja BRCGS Food Safety ułatwia współpracę producentów marek własnych z sieciami handlowymi, które coraz częściej stawiają wysokie wymagania swoim dostawcom. Certyfikacja wzmacnia zaufanie, co objawia się zmniejszeniem ilości auditów na ich zlecenie.
Certyfikacja BRCGS Food Safety w przypadku firm zajmujących się produkcją żywności, jest najlepszym dowodem zaangażowania w zapewnienie bezpieczeństwa żywności, jakości i legalności produktu.