PN-EN ISO 22000:2018-08 to międzynarodowa norma określająca wymagania w zakresie zarządzania bezpieczeństwem żywności. Łączy wymagania systemu HACCP oraz Dobrych Praktyk (Produkcyjnych, Higienicznych, Cateringowych, Dystrybucyjnych itp.)
Najważniejsze elementy systemu ISO 22000:
- odpowiedzialność najwyższego kierownictwa,
- analiza procesów wstępnych i głównych,
- opracowanie polityki bezpieczeństwa,
- opracowanie odpowiednich formularzy, instrukcji i procedur,
- przeszkolenie pracowników: zapoznanie z nowymi wymaganiami,
- kontrola zagrożeń,
- stałe doskonalenie.
Wymagania normy mogą wdrożyć firmy bez względu na typ, wielkość i dostarczany wyrób, pośrednio związane z łańcuchem żywnościowym, a zajmujące się:
- transportem i dystrybucją żywności,
- magazynowaniem żywności,
- produkcją opakowań oraz materiałów mających kontakt z żywnością,
- produkcją maszyn i urządzeń,
- produkcją środków do mycia i dezynfekcji.
Korzyści z utrzymywania certyfikowanego systemu:
- dostarczanie produktów bezpiecznych dla konsumentów,
- wdrożenie efektywnej komunikacji ze wszystkimi ogniwami łańcucha żywnościowego,
- obniżeniem kosztów działalności poprzez usystematyzowanie procesów organizacji,
- wzrost zadowolenia klientów wynikający z minimalizacji zagrożeń w procesie produkcji żywności,
- wykazanie zgodności z obowiązującymi przepisami prawa dotyczącymi bezpieczeństwa żywności,
- spełnienie wymagań prawnych dotyczących przemysłu spożywczego.
ISO 22000 Łódź i okolica
Wdrażanie norm ISO w przedsiębiorstwach każdorazowo wymaga odpowiedniego przygotowania jednostki na zmiany w obrębie obowiązujących standardów i procedur. Zanim te jednak zostaną wdrożone, należy je opracować. Opracowanie procedur zgodnych z ISO 22000 to proces trudny i czasochłonny.
Jako profesjonalna firma doradczo-szkoleniowa zajmujemy się wszystkimi aspektami wdrażania systemów zarządzania. Pomagamy Klientom wdrażać normy dopasowane do potrzeb ich przedsiębiorstw, jednocześnie dbając o to, aby odpowiednio przygotować pracowników na zmiany i idące za nimi nowe wymogi w zakresie zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Działamy na terenie miasta Łódź i okolicy. Współpracujemy z małymi, średnimi i dużymi przedsiębiorstwami reprezentującymi szerokorozumianą branżę spożywczą, jak również przedsiębiorstwami związanymi z transportem żywności i produkcją opakowań. To co nas wyróżnia, to indywidualne podejście do każdego biznesu, w oparciu o które opracowujemy normy zgodne ze standardem ISO 22000, a zarazem dopasowane do specyfiki działalności danej firmy i ewentualnych zagrożeń.